Kompanija Budućnost pet pokreće proizvodnju

Krajem prošle godine na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Srbiji je bilo skoro 13.000 nezaposlenih osoba sa invaliditetom. Jedno od 52 licencirana preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom radi u Jagodini, a njihovi radnici angažovani su i u Lazarevcu, Aleksincu i Kragujevcu.

 

Nekada državni reprezentativac u stonom tenisu, Slobodan Milojković iz Jagodine je posle povrede ostao u kolicima. U firmi "Budućnost pet" sada radi u administraciji. Poslom je više nego zadovoljan.

 

"Prezadovoljan sam sa poslom i jako je teško doći do posla što se tiče samih osoba sa invaliditetom jer postoje velike predrasude", napominje Slobodan.

 

I Srđan Milovanović, njegov kolega iz kancelarije, u firmi je od osnivanja. Invaliditet mu je kaže samo motiv više za rad.

 

"Radim već godinu dana kao pravnik, uglavnom radim javne nabavke, spremam dokumentaciju i tako to", objašnjava Srđan i dodaje da je poslom veoma zadovoljan.

 

Od četrdesetoro zaposlenih u firmi više od polovine su osobe sa invaliditetom. Rade na poslovima građevine, ali i u proizvodnim delatnostima. Obuke za nove radnike su stalno u toku, a polaznici brzo dolaze do posla.

 

Polaznik obuke Dejan Petković nada se da će dobiti posao i to baš u firmi "Budućnost pet".

 

"Veoma su zainteresovani za posao, što se tiče saradnje, nemamo nikakvih problema sa njima, zaista izvršavaju radne zadatke kako treba,tako da se odlično snalazimo", ističe koordinator obuke Jelena Ristić.

 

Osobe sa invaliditetom su izuzetno odgovorni i vredni radnici, a država njihovu zaradu subvencioniše do 50 odsto. Za svaki program zapošljavanja neophodna je i saglasnost Ministarstva rada, centra za obrazovanje odraslih i Uprave za bezbednost i zdravlje na radu.

 

"Planovi za 2019. godinu jesu prokretanje proizvodnje jedne nove delatnosti koja će omogućiti da se do kraja 2019. godine uposli minimum dvadesetak osoba sa invaliditetom. Trenutno smo okupili menadžment, ušli smo u nabavku opreme", kaže Jelica Stamenković iz firme "Budućnost pet".

 

Iz Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i najava da će ove godine preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa inveliditetom dobiti uvećan budžet, što će svakako doprineti da više ljudi iz ove teže upošljive kategorije ostvari svoje pravo na rad.